Voor een overzicht van al onze vragenlijsten verwijzen we je graag door naar deze pagina.
Vanaf 2021 is gender uitgevraagd i.p.v. geslacht met de antwoordopties: ‘man/jongen’, ‘vrouw/meisje’, ‘anders’ en (voor sommige monitors): ‘non-binair’. We presenteren hier alleen gegevens over mannen/jongens en vrouwen/meisjes vanwege het kleine aantal respondenten dat zich als anders of non-binair identificeert.
De definitie van het CBS (1) wordt gebruikt als uitgangspunt voor het bepalen van de herkomst van een persoon. Aan de hand van het geboorteland van de persoon en dat van zijn of haar ouders wordt de persoon ingedeeld in drie categorieën: Nederland, Europa en Buiten-Europa. Als een persoon en zijn of haar ouders in Nederland zijn geboren, heeft hij/zij een Nederlandse herkomst. Als iemand in het buitenland is geboren, is dat geboorteland zijn of haar land van herkomst. Als iemand in Nederland is geboren, maar één van de ouders of beide ouders niet, is het geboorteland van de ouders het land van herkomst. Het geboorteland van de moeder wordt gebruikt als beide ouders in het buitenland geboren zijn. De indeling van het land van herkomst in de categorieën Europa en Buiten-Europa is gebaseerd op de volgende tabel van het CBS: Landenindeling van de variabele herkomstland, 2022 | CBS. 1. Nieuwe indeling bevolking naar herkomst | CBS
Ja. De verzamelde gegevens worden gewogen, waarbij de richtlijn van GGD Nederland als uitgangspunt wordt gebruikt.2. Brink C van den, Uitenbroek D, Brink M van den, Boer E de, Hajema K, Schipper M. Richtlijn wegen voor GGD-epidemiologen. Utrecht: GGD Nederland, 2009.
De indeling naar stadsdeel, stadsgebied, gebied en wijk vindt plaats op basis van de postcode van het woonadres. De richtlijnen van de gemeente Amsterdam worden hiervoor gebruikt. De stad Amsterdam is opgedeeld in 9 stadsdelen/stadsgebieden: Noord, Oost, Zuidoost, Zuid, Centrum, West, Westpoort, Nieuw-West en Weesp. Voor de indeling naar gebied wordt gebruik gemaakt van indeling in 25 gebieden en 110 wijken voor het Sociaal Domein zoals vastgesteld door B&W in 2022 (3). De gemeenten in de regio Amstelland hebben de wijkindeling samengesteld.3. Nieuwe indeling naar wijken en buurten in Amsterdam
Met statistische toetsen wordt nagegaan hoe groot de kans is dat een gevonden verschil tussen groepen op toeval berust. Op deze website staat geen informatie over statistische significantie van verschillen. U kunt dus niet zien of een gevonden verschil daadwerkelijk bestaat of mogelijk op toeval berust. Daarbij is het goed om te weten dat een eventuele toe- of afname van een gezondheidsuitkomst ook het gevolg kan zijn van verschillen in werkwijzen en meetinstrumenten over de tijd. In de rapporten van de Gezondheidsmonitors voor Amsterdam en de regio Amstelland vindt u meer informatie over de significantie van gevonden verschillen.
Hiervoor zijn drie mogelijke redenen: