Een ogenblik geduld a.u.b.

Gezondheidsmonitor 2024: Geef uw mening over uw gezondheid

door Maaike van de Bovenkamp

In september ontvangt een groot aantal volwassenen en ouderen een vragenlijst voor de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Marijn Julius, projectleider van deze Gezondheidsmonitor bij GGD Amsterdam, legt uit waarom het belangrijk is om mee te doen: “Door de vragenlijst in te vullen, kunt u laten weten hoe het met uw gezondheid gaat. Uw antwoorden helpen ons beter te begrijpen wat er nodig is om de gezondheid van inwoners te verbeteren.”
 

Marijn Julius werkt sinds 2021 bij de afdeling ‘Gezond Leven’ van de GGD Amsterdam, eerst als junior onderzoeker en nu als projectleider van de Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen 2024. Marijn zegt: “Ik wilde altijd al mensen helpen. Tijdens mijn studie werkte ik als onderzoeker in een laboratorium. Daar kon ik wel iets betekenen voor de wetenschap, maar ik zocht naar werk waarbij ik meer voor mensen kon betekenen. Via de Gezondheidsmonitor kan ik mensen een stem geven over hun eigen gezondheid.”

 

Hoe werkt de Gezondheidsmonitor?
De Gezondheidsmonitor is een groot onderzoek met vragenlijsten dat in heel Nederland wordt gedaan. Marijn: “Het onderzoek gaat over lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl en leefomgeving. Er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld beweging, voeding en het gebruik van alcohol of drugs.” In totaal krijgen 65.000 mensen uit Amsterdam en Amstelland de uitnodiging, en in heel Nederland gaat het bijna om 1,5 miljoen mensen.

 

Waarom is het belangrijk?
De Gezondheidsmonitor is volgens Marijn een manier voor gemeenten om te weten hoe het gaat met de gezondheid van hun inwoners. De antwoorden helpen de gemeente en de GGD om beleid te maken dat past bij de behoeften van de bewoners. “Bijvoorbeeld: als uit de resultaten blijkt dat steeds meer mensen zich somber voelen, kan de gemeente meer aandacht geven aan mentale gezondheid. Ook kunnen mensen gelijk na het invullen van de vragenlijst persoonlijk advies krijgen op basis van hun antwoorden. Stel iemand drinkt veel alcohol, dan kunnen we raad geven om minder te drinken. We kunnen ook hulp aanbieden door mensen te verwijzen naar de Luisterlijn.”

 

Wat gebeurt er met de resultaten?
“We kijken hoeveel mensen last hebben van dingen zoals angst, depressie of chronische pijn. Ook onderzoeken we hoeveel mensen alcohol drinken of drugs gebruiken, en of mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. De resultaten worden in juni 2025 bekendgemaakt op onze website. Ook maken we een kort verslag met de belangrijkste resultaten uit het onderzoek.”

 

Speciale aandacht
“Dit jaar letten we extra op chronische pijn, omdat dat vaak voorkomt maar weinig aandacht krijgt. We kijken ook naar hoe makkelijk mensen praten over hun mentale gezondheid. Net als in 2020 vragen we naar geluidsoverlast en verstoring van de slaap door Schiphol.  Daarnaast kijken we naar mensen die niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Ook onderzoeken we de eetgewoonten van mensen, zoals hoeveel groente en fruit ze eten.”

 

Hoe doet u mee?
Niet iedereen krijgt een uitnodiging, want dat zou te veel zijn. Bij het kiezen van deelnemers die een uitnodiging ontvangen, is gekeken naar een goede doorsnede van de verschillende leeftijdsgroepen en wijken in Amsterdam en Amstelland. Als u een uitnodiging ontvangt, kunt u de vragenlijst op de computer of uw mobieltje invullen. Mensen krijgen een aantal herinneringen om mee te doen. Bij de eerste herinnering zit een papieren vragenlijst.

Marijn tot slot: “Als u een uitnodiging ontvangt, vul de vragenlijst dan in. Uw antwoorden helpen ons de gezondheid van Amsterdammers en Amstellanders te verbeteren.”